Tvarohová pomazánka s vajíčky

 Základem dobré pomazánky je příprava, míchání a možná i hodinka odležení. Získáte tak krémovou konzistenci a lahodnou chuť, která se s kupovanými pomazánkami nedá srovnat. K přípavě využíváme často surovniny v čerstvém stavu, takže nedochází ke ztrátám hodnotných látek při tepelné úpravě.

 

Na větší misku pomazánky potřebujeme

250g jemného tvarohu (v alobalu)

100g jogurtu

1 střední cibule

umeocet (má výraznou slano-kyselou chuť a příjemné lehce ovocné aroma)

sůl, mletý kmín

sladká paprika (případně i pálivá paprika)

2 vejce uvařená na tvrdo

bylinky podle chuti (pažitka, petrželka…)

 

Cibuli si nakrájíme na velmi drobno, nasypeme do menší misky, přidáme lžičku ume octa, špetku soli a důkladně promícháme, necháme stát aspoň 15 minut. Tento krok nepřeskakovat, sůl způsobí, že cibule trochu ztratí svou typickou štiplavost a je o něco lépe stravitelná. Ve větší misce utřeme tvaroh s jogurtem na velmi jemný krém. Pak přidáme špetku soli, kmín, papriku a znovu třeme, aby se koření zcela spojilo s krémem. Vejce rozbijeme, vyloupneme žloutek a rozdrobíme ho do pomazánkového základu, znovu důkladně utřeme. Bílky na drobno nakrájíme, zamícháme, nakonec přidáme cibuli. Pomazánku můžeme uložit ještě na hodinu do lednice, aby se rozležela, nebo i