Salát ze syrové červené řepy

salat_z_repy.JPG

Zprotivila vám školní jídelna červenou řepu? Zkuste tento salát, je jednoduchý, lehký, moderní a může se doladit na více způsobů. Červená řepa je velmi chutná, nízkokalorická zelenina, v tuto roční dobu lehce dostupná. Obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jód, mangan a zinek a má také vysoký obsah vitamínů C a E. 

Budeme potřebovat - 2 středně velké bulvy červené řepy, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce tekutého medu, šťávu z citronu, pepř, sůl, 5 vlašských ořechů, kdo má rád - chuťově se hodí kozí sýr nebo zakysaná smetana

Řepu oloupeme a syrovou nakrájíme na co nejtenčí plátky (použila jsem struhadlo). Olej, med a citronovou šťávu prošleháme, dochutíme solí a pepřem a přidáme k řepě. Promícháme a necháme 2 hodiny uležet v lednici. Těsně před podáním v miskách dozdobíme kousky kozího sýra nebo kopečkem zakysané smetany a posekanýmí vlašskými ořechy. Ty můžeme nahradit třeba slunečnicovými nebo dýňovými semínky.

Můžete přidat i nastrouhané jablíčko nebo hrušku, rukolu, ... chuti a fantazii se meze nekladou. Dobrou chuť.

TIP: Čas na podzimní detox s Ostropestřec mariánský + Červená řepa 60 tob