Rajská omáčka bez zahuštění moukou

rajska-578x399.jpg

Podzim je tu, letním jídlům odzvonilo. Co třeba omáčky ve "zdravější verzi"? Jsme Češi a většina lidí prostě tu naši kuchyni zbožňuje.

Rajskou omáčku doma vždy dělám slazenou pouze mrkví. Preferuji rajčátka ze zahrádky (jsou sladší než kupovaná), ale ty nejsou celý rok. Mrkev omáčku zahustí, není tedy potřeba používat mouku. Pokud si nechcete dávat lepkovou přílohu (tedy knedlíky či těstoviny), k rajské se celkem dobře hodí quinoa nebo celozrnné těstoviny.

Na 2-3 porce budeme potřebovat - 10 zralých rajčat, 1ks cibule, 3 mrkve

Koření na rajskou - 1ks bobkový list, 4 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření, 1 hřebíček, lžička skořice

Cibuli nakrájíme a orestujeme na olivovém oleji. Přidáme pokrájená rajčata a mrkev. Mrkev pomůže k větší sladkosti a k zahuštění. Přisypeme koření na rajskou. Podlejeme troškou vody a dusíme do měkka asi 20min. Vodou raději šetřete, protože když ji bude hodně, bude omáčka řídká. Přidat vodu můžete kdykoliv později i po rozmixování. Vyndejte koření a důkladně rozmixujte ponorným mixérem. Pokud je hodně hustá, přidejte vodu a ještě povařte.