Pesto z medvědího česneku

Pesto_z_medvediho_cesneku.JPG

Medvědí česnek je bylina, které právě končí sezóna. Pokud ještě máte možnost sehnat, tak si vyrobte pesto, které v lednici vydrží i měsíce.

Pesto se dá mnohostranně využít. Stačí přidat 2-3 lžíce do uvařených těstovin či rizota nebo do uvařené polévky, do zeleninového salátu a třeba i luštěnin.

Co je třeba? 150 g medvědího česneku, 10 g nejlépe himalájské soli, 100 ml dobrého rostlinného oleje, můžeme přidat trošku citrónové šťávy.

Listy zbavíme tvrdé stopky, omyjeme a osušíme. Listy řádně promixujeme, přidáme sůl, olej a citrónovou šťávu a ještě promixujeme.

Toto je základní pesto, které se dá vylepšit přidáním semínek (pinie, slunečnice), oříšků (kešu, mandle) nebo tvrdého sýra (parmazán, pecorino). Po naplnění do čistých skleniček pesto přelijte trochou oleje, aby nebyl povrch vystavený vzduchu. Skladujeme v lednici, kde vydří i půl roku.