Medvědí česnek v oleji

medvedi_cesnek.JPG

Medvědí česnek se stal v poslední době velmi módní záležitostí. Má velmi zřetelnou chuť a vůni,  je vydatným zdrojem vitamínu C, je to přírodní antioxidant, pomáhá snižovat krevní tlak atd. a ještě je neuvěřitelně snadný na zpracování.Všechny části medvědího česneku jsou jedlé – listy, květy i drobné cibulky. Jeho aroma se mění v průběhu sezóny a v našich podmínkách bývá nejvýraznější právě na jaře, než začne medvědí česnek vytvářet květy.

Česnek naložený v oleji je jeden ze způsobů jak jej uchovat do nejdéle.

Budeme potřebovat jen listy medvědího česneku a dobrý olivový olej.

A jak na to? Listy medvědího česneku nasekáme nadrobno napěchujeme do menších sklenic. Pak zalijeme olivovým olejem. Uložíme do lednice. Behem roku používáme na dochucování, například na brambory, do polévek, na dušenou zeleninu, dělat pomazánky nebo na chleba s čerstvým sýrem apod.