Kvašené ředkvičky

redkvicky.JPG

Zbyly vám v lednici ředkvičky a nevíte co s nimi? Zkuste je naložit ... je to jednoduchý způsob, jak uchovat vitamíny a ještě získat bakterie mléčného kvašení, které občas marně hledáme v jogurtech.

Potřebovat budeme - 2 svazky ředkviček, 1l vody a lžíci soli, sklenici se šroubovacím uzávěrem (já přidala ještě bobkový list, nové koření a hořčičné semínko)

Vodu se solí dáme vařit na 5 minut a dáme vychladit. Zatím si omyjeme a očistíme ředkvičky. Nakrájíme (můžeme půlit nebo čtvrtit, ozdobně rozkrájet...), naskládáme do sklenice a zalijeme nálevem až k hrdlu. Uzavřeme víčkem. Sklenici postavíme v kuchyni na talířek a necháme 2-3 dny odležet. Až uvidíte ve sklenici mléčné zabarvení nálevu, je hotovo. Uchováváme v lednici, kde vydrží 2-3 měsíce ... tedy pokud ji nesníte dříve. Ředkvičky se výborně hodí třeba ke grilovanému masu.

TIP:  Bojujete s chřipkou, nachlazením, nebo jakýmkoli zánětem- naše Echinacea se šípkem a zázvorem Vám pomůže vyhrát.