Kuřecí řízky v kukuřičné strouhance pečené v troubě

Kuřecí řízky smažené v trojobalu tak nějak neodmyslitelně patří do české kuchyně. Většina českých domácností se bez nich (alespoň na Vánoce) neobejde. Bohužel se ale nejedná o jídlo, které by zrovna odpovídalo požadavkům racionálního stravování. Proto jsme si pro Vás připravili recept na zdravější variantu klasických řízků, aby si i vyznavači zdravého životního stylu řízky v trojobalu mohli občas dopřát. Chuťově jsou tyto („zdravější“) řízky srovnatelné s těmi klasickými smaženými.

 

Na 3 prsní řízky jsme spotřebovali:

- 4 vajíčka

- větší hrnek celozrnné pšeničné mouky

- hrnek celozrnné strouhanky (může být domácí i kupovaná)

- větší hrnek kukuřičné strouhanky

- dvě lžíce strouhaného parmezánu

- lžíce sezamových semínek

- sůl, pepř

 

                                řiz.png

Poměr mezi klasickou strouhankou a tou kukuřičnou lze pozměnit podle preferované chuti. Obecně platí, že čím více bude kukuřičné strouhanky, tím více budou řízky křupavější.

 

Postup:

Nejprve si rozehřejeme troubu na 180-200°C. Dále si připravíme 3 hluboké talíře. Do prvního talíře rozklepneme všechna vajíčka a do druhého nasypeme celozrnnou mouku. Do třetího talíře smícháme celozrnnou strouhanku, kukuřičnou strouhanku, parmezán a sezamová semínka. Přidáme trochu pepře a soli. V obalování řízků postupujeme jako u klasických řízků, akorát po obalení v mouce je znovu vrátíme do vajíčka a až poté je dáme do strouhanky. Pečlivě všechny řízky obalíme a pokládáme je na plech vyložený pečícím papírem, který odsaje přebytečný tuk a zajistí, aby se obal řízků nepřichytil k plechu. Řízky pečeme v troubě do té doby, než získají zlatavou barvu. Jako příloha se nejvíce hodí vařené brambory, domácí hranolky nebo zelenina. Na vylepšenou můžete ještě přidat domácí dip – na ten ale vymyslíme recept zase někdy příště :)