Křepelčí vajíčka

krepelci_vejce.JPG

Znáte a ochutanali jste již křepelčí vajíčka? Jsou asi 5 x menší než slepičí vejce, obsahuje 2,5 násobně víc vitamínu A, 2,8 násobně více vitamínu B1 a 2,2 násobně více vitamínu B2. Křepelčí vejce jsou složena z 33 % žloutku, 59 % bílku a 8 % skořápky. 5x více fosforu, draslíku a železa. Z dalších důležitých prvků obsahuje hodně mědi, kobaltu, niacinu a esenciálních aminokyselin. 

Křepelčí vejce patří mezi nejchutnější drůbeží vejce. Jí se smažené, vařené, syrové, pečené, nakládané. Používají se na omelety, majonézu, saláty, zdobení pokrmů. Díky „nestandardní“, velikost a neobvyklé pestrému zbarvení je děti jedí spíše než slepičí. Vajíčka se upravují podle běžných receptur jako vejce slepičí. Doba varu je 80 vteřin.

Zde je pár receptů jak s křepelčími vajíčky naložit.

Míchaná křepelčí vajíčka se slaninou

Osmažíme libovou anglickou slaninu na troše másla, na to rozklepeme 5 křepelčích vajec, dosolíme, přidáme bazalku a trošku chilli a dosmažíme.

Křepelčí vajíčka s rajčaty

1 stroužek česneku, 1 zralé rajče (nebo do rajčete přidáme trochu cukru), 3 křepelčí vejce natvrdo, 4 olivy, 4 cherry rajčata, 1 chilli paprička

polévková lžíce, rovná, strouhaného parmazánu, lžička másla, sůl, rozmarýn, lžíce jogurtu, lžička sladké chilli omáčky a lžička sójové omáčky

 Na pánev dáme máslo, na plátky nakrájený česnek, olivy a strouhaný parmazán, chilli papričku nasekanou na půlcentimetrové kousky, špetku rozmarýnu, zprudka osmahneme, přidáme nadrobno nasekané rajče, asi 5 minut mícháme na prudkém ohni, vypneme vařič a vmícháme půlená cherrry rajčata.

Do misky se lžící jogurtu přidáme sójovou a chilli omáčku. Bez míchání nabereme a dáme na talíř. Na druhou polovinu talíře dáme rajčata a posypeme zbytkem rozmarýnu, mezi vložíme půlená křepelčí vejce uvařená na tvrdo.

Kyselá bramborová omáčka s křepelčími vejci

 5 křepelčích vajec, 1 větší brambora, 1/2 litru plnotučného mléka, 1/2 lžičky hladké mouky

lžíce dobrého octa, 2 lžíce másla, sůl, bobkový list, nové koření, drcený pepř, kmín, plátek ledového salátu, citron

Bramboru oloupeme a nakrájíme asi na centimetrové kostky, povaříme hodně do měkka, až se rozpadá v osolené vodě s trochou celého kmínu, po uvaření opatrně slijeme vodu aby nám neodtekly kousky rozpadlé brambory.Rozpustíme máslo a chvíli rozvařenou bramboru podusíme, přidáme bobkový list, nové koření a trochu drceného kmínu a přidáme asi 2dl mléka. Dusíme a postupně přidáváme mléko aby omáčka měla správnou hustotu. V troše mléka rozmícháme hladkou mouku a opatrně přidáme na zahuštění. Odstavíme a za stálého míchaní přidáme ocet. Dosolíme.Do hotové omáčky vložíme natvrdo uvařená křepelčí vejce a navrch přidáme drcený barevný pepř a dozdobíme plátkem ledového salátu, který pokapeme citrónem.

Křepelčí vejce ve smetanové omáčce

8 křepelčích vajec, mrkev, tymián, sůl, citron, hladká mouka, 1 dl smetana, 3 dl mléka, máslo, cuk, , sůl, ledový salát

Křepelčí vejce uvaříme natvrdo.Podusíme na másle nastrouhanou mrkev s malou lžičkou cukru, tymiánem a solí, až mrkev začne karamelizovat, podlejeme mlékem a dusíme asi 15 minut, až se mrkev rozpustí, do smetany přidáme mouku a rozmícháme a omáčku zahustíme a dosolíme a přidáme několik kapek citronové šťávy. Vejce oloupeme, rozpůlíme a polejeme omáčkou. Dozdobíme ledovým salátem.

Těstoviny s křepelčími vejci

bazalka asi 15 listů, hrubá sůl, drcený barevný pepř 1 lžička, 70 g másla, 8 cherry rajčat, 1 velké, zralé, červené rajče, pokud není dostatečně zralé, vezmeme menší rajče a přidáme lžičku protlaku, 100 g těstovin, 2 stroužky česneku, 2 lžíce plnotučného jogurtu

Povaříme těstoviny hrubší velikosti, asi 100 g.Na pánvi rozehřejeme asi 50g másla, přidáme na plátky nakrájené 2 stroužky česneku, lžičku drceného barevného pepře.Krátce osmahneme, přidáme 1 velké rajče nakrájené nadrobno na kostičky a rozmícháme na kaši, přidáme 8 cherry rajčat, nakrájených na čtvrtky, osolíme hrubou mletou solí, přidáme asi 10 listů nasekané bazalky a krátce osmahneme, promícháme a odstavíme.Na pánvi se zbytkem másla vmícháme do uvařených těstovin 4 syrová křepelčí vejce a po promíchání na másle doděláme.Smícháme se zeleninovou směsí a do hotových těstovin přidáme 8 křepelčích vajec uvařených natvrdo, nakrájených na čtvrtky a vmícháme 2 lžíce plnotučného jogurtu. Dosolíme a dozdobíme bazalkou. 

Sváteční bramborový salát

500 gramů brambor, 1 menší jablko, 100 gramů parmské šunky, 5 křepelčích vajec, 1 malá cibule šalotka, 1 balení cukrového hrášku, 80 gramů mrkve, 50 gramů celeru, 50 gramů petržele, 3 kusy kyselé okurky, mletý pepř, sůl hnědý cukr, citrónová šťáva, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce dijonské hožčice

Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na kostky asi 1 x 1 cm, vařená a oloupaná křepelčí vajíčka nakrájíme na čtvrtky, oloupané a vyjadřincované jablko nakrájíme na menší kostky, cibuli šalotku nakrájíme najemno, parmskou šunku nakrájíme na nudličky, vařenou mrkev, vařený celer – bulva a vařený petrželový kořen nakrájíme též na kostičky.  Z ostatních ingrediencí vymícháme dresink a vše lehce promícháme.

Tip: Aby si zelenina zachovala krásnou barvu a zůstala křupavá, zblanšírujte ji – po krátkém povaření ji rychle zchlaďte ve vodě s ledem.