Falafel

                                                                                          falafe

Falafel se řadí mezi tradiční jídla Blízkého východu. Jedná se o kuličky nebo placky z cizrny, které se následně fritují – to je sice chuťově atraktivní, ale těžce stravitelné. My jsme pro vás připravili zdravější variantu tohoto orientálního pokrmu. Cizrnu uvaříme ve vodě a zpracovaný falafel opečeme v troubě. Chuťově rozhodně ochuzeni nebudete.

Na 2 porce falafelu budeme potřebovat:

- 300g uvařené cizrny

- 1 prolisovaný stroužek česneku

- ½ lžičky mletého římského kmínu

- 1 střední cibuli nakrájenou nadrobno

- sůl, pepř

Nejdříve si předehřejeme troubu na 200°C. Uvařenou cizrnu v misce rozmačkáme vidličkou na hrubou kaši. Vmícháme ostatní ingredience a tvoříme 1 cm vysoké placky, které skládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme přibližně 20 minut. Jako příloha se k falafelu hodí zeleninový salát, pita chléb, kuskus, bulgur nebo grilovaná zelenina. Výborně chutná s jogurtovým dipem nebo s tzatziky, které podtrhnou jeho orientální chuť.

Přejeme dobrou chuť.