Dýňové noky se šalvějovým máslem

Alternativní verze bramborových noků, která je odlehčena o nějaké sacharidy z brambor, ale rozhodně nezaostává chutí.

 

Na 2 porce budeme potřebovat

 

300g Hokkaidó dýně

250g celozrnné mouky (pšeničné, pohankové, špaldové nebo mix)

1 lžička soli

3 lžíce másla

několik šalvějových lístků

 

V hrnci s napařovacím dílem přivedeme k varu vodu. Dýni očistíme, nakrájíme na kostky a vložíme na pařák. Napařujeme 20 minut. Poté dáme dýni na talíř vychladnout. Studenou dýni rozmačkáme vidličkou na kaši. Přendáme do misky a přidáme mouku. Rukama vpracujeme hladké těsto, které by nemělo příliš lepit. Případně přidáme mouku. Těsto rozdělíme na dvě části. V částí vyválíme válečky a nakrájíme malé noky. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu a 1/3 noků do ní naházíme. Vaříme jen, dokud nevyplavou a pak je okamžitě vyndáme pomocí děrované sběračky do síta okapat. Postupujeme stejně u dalších noků. Na pánvičce rozpustíme máslo, přidáme šalvěj a na mírném plamenu prohříváme, přidáme nočky a promícháme s máslem. Hotové nočky můžeme podávat třeba s riccotou nebo s masem a zeleninovou omáčkou