Domácí balkánský sýr

Máte rádi saláty s balkánským sýrem? Někdy se poštěstí koupit dobrý, ale jindy je hodně slaný a nedrolí se jak má, zkrátka není to ono. Zkuste si s námi připravit svůj vlastní. Ten pravý, který se drolí a je plný mléčné chuti, která je slaná tak akorát. 
 
Budeme potřebovat - 250g tvrdého tvarohu, 1 litr vody, 35g soli

Vodu svaříme se solí a nálev necháme zcela vychladnout. Tvaroh vložíme do sklenice a zalijeme solným roztokem. Uzavřeme a dáme na 7 dní odležet do lednice. Pravidelně kontrolujeme. Balkánský sýr můžeme použít do salátu, případně ho rozkrájet na kostičky a obalit je například v čerstvých nasekaných bylinkách, mleté paprice a podobně. Kostičky sýra lze také naložit do olivového oleje s bylinkami a chilli papričkou a podávat jako chuťovku k pivu nebo vínu.

balkan.JPG