Bublanina

bublanina.jpg

Bublaniny má snadkaždý rád. Ta klasická, kterou znám je plná másla a cukru, takže na denní konzumaci to úplně není. Piškotová je pak sice bez tuku, ale zas suchá. A tak jsem zkoušela a upekla hromady bublanin, které byly buď příliš mokré a neměly to pěkné mechové těsto nebo měly jinou závadu. Nakonec jsem ten správný poměr našla a tak si skvělou mechovou bublaninu můžete dopřát na snídani nebo svačinu i vy.

Na jeden pekáček o rozměrech 25x17cm potřebujeme - 2 vejce, bílky a žloutky zvlášť

25g medu, 60g jáhlové mouky, 60g celozrnné pšeničné mouky

50ml podmáslí/kefíru, špetka prášku do pečiva bez fosfátů, špetka soli

tuk na vymazání formy, kokos na vysypání formy, ovoce - rybíz, třešně, višně, ...

Nejprve si vymažeme formu tukem a vysypeme kokosem. Troubu předehřejeme na 180°C. V misce si odvážíme mouku, přidáme kypřící prášek a důkladně promícháme.  Z bílků a špetky soli si vyšleháme tuhý sníh. Žloutky a med vyšleháme do téměř bílé pěny, přilijeme podmáslí a zamícháme, pak přisypeme mouky, přidáme půl sněhu a zlehka promícháme. Když už je těsto téměř jednolité, přidáme zbylý sníh a znova zlehka promícháme. Těsto nalijeme do formy, posypeme ovocem a pečeme asi 40 minut.