Recepty


Cuketový "tatarák" Zobrazit článek

Cuketový "tatarák"

Cuketový tatarský biftek? Je skoro k nerozeznání od klasického, je bez masa i vajíček a je hotov do 10ti minut. Výborná večeře s kouskem čerstvého chleba. Na 2 porce budeme potřebovat - 1 malou cuketu, 1 cibuli, 1 lžíci oleje, 1 lžíce sojové omáčky, 1/2 lžičky mleté papriky (úzená varianta jídlo ještě povýší :-), 1 lžička hrubozrnné hořčice, kdo má rád přidá špetku chilli, 2 stroužky česneku, 1…
Kopřivová polévka Zobrazit článek

Kopřivová polévka

Medvědímu česneku odzvonilo, ale je tu další "zelená rostlina" - kopřiva. Je vhodná pro úklid v těle. Pomáhá čistit krev, játra a střeva. Kopřivová polévka je skvělou jarní variantou, jak doplnit železo a kyselinu listovou. Na 2 litry polévky budete potřebovat - 1/2 lžičky kurkumy, 4 velké pastináky (můžete nahradit petrželí - polévka bude výraznější), 2 hrsti spařených mladých kopřiv, 200 ml…
Proteinový trhanec Zobrazit článek

Proteinový trhanec

Až vás omrzí lívance, palačinky a vafle, zkuste trhanec. Pro ty, co počítají má naprosto ideální hodnoty (bez zdobení 1429 kJ), přitom je ho hodně a skvěle zasytí. Na jednu porci potřebujeme  - 25g proteinu, 35g celozrnné mouky, 1 vejce, 125 ml mléka, 2 lžíci rozinek, špetka kypřícího prášku, půl lžičky másla, pánev s padnoucí poklicí Rozinky…
Jarní salát s medvědím česnekem Zobrazit článek

Jarní salát s medvědím česnekem

Na salát budete potřebovat - 1 menší okurku, 200 g cherry rajčat, 100 g ředkviček, 1 paprika, ledový salát, červená cibule, mrkvička, pórek, olivy (v našem případě černé), vajíčka uvařená natvrdo a dýňová semínka   Na zálivku -  100 ml olivového oleje, 2 lžíce bílého vinného octa, listy medvědího česneku a další bylinky podle vaší chuti, sůl, pepř …
Polévka z medvědího česneku Zobrazit článek

Polévka z medvědího česneku

Zdravá a rychlá večeře? Polévku z medvědího česneku zvládnete za půl hodinky. Potřebovat budete - 1 střední cibule, 3 brambory nakrájené na menší kousky, 1 l zeleninového vývaru, 1,5 dl bílého vína, medvědí česnek dle chuti cca jedna kytička do ruky, 100 ml smetany, sůl, pepř, máslo Na lžíci másla zpěníme cibuli a necháme restovat dozlatova. Přidáme…
Slepice na paprice Zobrazit článek

Slepice na paprice

Česká klasika - potřebovat budeme - slepici (nejlépe domácí), 1 cibule, 1 lžička mleté sladké uzené papriky, trochu oleje, 250 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, sůl Slepici uvaříme doměkka v osolené vodě.  Na oleji osmahneme do zesklovatění pokrájenou cibuli, přidáme papriku, zamícháme, ihned zalijeme vývarem a přivedeme k varu.  Ve smetaně rozkvedláme mouku a přes sítko…
Střecha z BeBe sušenek Zobrazit článek

Střecha z BeBe sušenek

  Vynikající recept na nepečený moučník s tvarohovým krémem :-) Na výrobu budete potřebovat - 1 balíček světlých,1 balíček tmavých bé bé sušenek, 15 dkg moučkového cukru (lze nahradit medem), 20 dkg másla, 50 dkg jemného tvarohu, rum, 2 banány, čokoláda na polevu   Utřeme máslo s cukrem, tvarohem a ochutíme ho rumem.  Na alobal naskládáme jako šachovnici BeBe sušenky (3 řady po 7…
Mangové smoothie Zobrazit článek

Mangové smoothie

Na 2 porce bubete potřebovat - zralé mango, banán (může být i mražený), voda dle potřeby, na ozdobu - lístky máty, kousky ovoce, oříšky, kokost, plátky mandlí ... Mango zbavte pecky, slupky a nakrájejte na menší kusy. Vhoďte ho do mixéru a přidejte banán a vodu. Mixujte na co nejvyšší výkon. Pokud chcete udělat smoothie bowl, nalijte do mističek a ozdobte třeba ořechy, semínky,…
Avokádový toast Zobrazit článek

Avokádový toast

Zamilovali jste si avokádo?  Výborná kombinace je s čerstvým salátkem, sušenými rajčaty a fresh cherry rajčátky. Navíc je tohle jídlo opravdu rychlovka. Můžete si na něm pochutnávat v době snídaně, svačiny, oběda nebo večeře. Potřebovat budete - sušená rajčátka, celozrnný chléb, cherry rajčátka, polníček, chia semínka, avokádo, směs ořechů a petřželku  Zralé…
Zeleninová omáčka s bílými fazolemi Zobrazit článek

Zeleninová omáčka s bílými fazolemi

  Na jednu porci omáčky potřebujeme - ½ střední cibule, ½ stroužku česneku, 2 lžíce olivového oleje, 150g cukety, 2 rajčata, ½ lžičky sušené bazalky nebo několik lístků čerstvé, ½ lžičky sušeného tymiánu nebo snítku čerstvého, 100g bílých fazolí, sůl a pepř na dochucení Cibuli nakrájíme na drobno, cuketu a rajčata nakrájíme na kostičky a odložíme…
Těstoviny se seitanem Zobrazit článek

Těstoviny se seitanem

Seitan je skvělá variabilní potravina, rychle uvařená s velkým množstvím bílkovin a minimem tuku, který si tak můžeme dopřát v jiné formě. Osobně preferuji seitan v prášku, který je nejen levnější než hotové vakuované výrobky, ale také si ho můžete ochutit podle sebe. Tato kombinace je vhodná pro všechny, kdo ochutnává seitan poprvé. Na jednu porci potřebujeme - 100g…
Mrkvová polévka s tvarohem Zobrazit článek

Mrkvová polévka s tvarohem

Kdo má rád mixované zeleninové polévky, jistě již někdy vyzkoušel mrkvovou. Možná ji ale neznáte s tvarohem, který jí přidá zase jinou zajímavou chuť. Navíc je vhodná i pro malé děti.  Budeme potřebovat - 1 lžíce másla, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 7 kusů mrkve, 1 hrnek červené čočky, 1 litr horké vody - vývaru, 2 velké lžíce odtučněného tvarohu, 1 malá…
Voňavé hovězí v passatě Zobrazit článek

Voňavé hovězí v passatě

  Během každodenního shonu se hodí každá minuta ušetřeného času. Pokud vlastníte papiňák, tak zde je verze na hovězí, které voní po bylinkách, ladí skvěle s těstovinami, je nenáročné na přípravu a poměrně rychlé. Na 2 porce budeme potřebovat - 400g hovězího masa, 200g passaty (šťáva z čerstvých rajčat), 3 stroužky česneku, tymián, rozmarýn, několik lístků…
Medové sušenky Zobrazit článek

Medové sušenky

Potřebovat budete: 180 g másla nebo Hery, 60g cukru, 6 lžic medu, 240 g hladké mouky, 2 lžičky jedlé sody, 1 hrst ořechů, mandle, rozinky, ...   Troubu si předehřejte na 175 stupňů. Povolené máslo smíchejte s cukrem, medem moukou a sodou a vypracujte těsto. Bude lehce lepkavé. Na pečící  papír dělejte lžičkou hrudky, které pak trošku zploštěte. prsty. …
Sýrová roláda Zobrazit článek

Sýrová roláda

Víkend se blíží... máte nahlášenou návštěvu? Nabídněte jí místo chipsů sýrovou roládu ... Budete potřebovat - 12 plátků sýra, česnekovo-sýrová pomazánku, 6 plátků šunky, kousky papriky Na pečicí papír naskládejte 12 plátků sýra. Kraje se musí cca 2mm překrývat. Dejte na chvíli do trouby vyhřáté na 160st – stačí na chvíli – pozorujte a jakmile se sýr roztaví a spojí, vytáhněte. Nechte chvíli…
Pečené zelí s uzeným masem Zobrazit článek

Pečené zelí s uzeným masem

Příznivé účinky kysaného zelí jsou známy už po generace. Bylo součástí jídelníčku našich předků a rozhodně bychom ho měli zařadit i do moderní české kuchyně. Ozkoušejte ... Potřebovat budete - 750 g kysaného zelí, 500 g uzeného masa, 250 ml vývaru, 2 cibule 2 lžíce sádla, sůl, pepř, kmín Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Uzené maso nakrájíme na kostičky. Kysané zelí scedíme a nakrájíme…
Mačkané zapečené brambory Zobrazit článek

Mačkané zapečené brambory

Na 2 porce budete potřebovat - 4 brambory (obyčejné či červené), 1 polévková lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 polévková lžíce pažitky, 2 polévkové lžíce nastrouhaného sýru, 1 polévková lžíce nastrouhaného parmezánu, sůl, pepř, další koření či bylinky   Brambory omyjte, neloupejte a ve vroucí vodě brambory vařte 15 – 20 minut doměkka.…
Slaný dort Zobrazit článek

Slaný dort

Slaný dort je příjemnou změnou pro oslavy, zvláště v předvánočním čase, kdy nás čeká pojídání cukroví a dalších pochutin :-) Vzhled dortu záleží jen na vaší fantazii, nápadech, chutích a použitých ingrediencích. Na jeden dort o průměru 23 cm budete potřebovat - jeden toustový chléb, půl kila vlašského salátu (můžete si vyrobit doma vlastní), 2 pomazánková másla, 2 uherské pěny, nějaká jiná…
Dýně ve slanině Zobrazit článek

Dýně ve slanině

Dýně jstou stále "in". Ozkoušejte výbornou přílohu. Potřebovat budeme - dýně hokaido, muškátová, máslová, mexická..., anglická slanina, moravská..., pepř, sůl, bylinky dle vlastní chuti, česnek Dýni omyjeme, vydlabeme a pokrájíme na měsíčky (plátky), které mírně osolíme a okořeníme dle vlastní chuti pepřem, paprikou, drceným kmínem, kari... a zabalíme do tence krájených plátků…
Cuketová bábovka Zobrazit článek

Cuketová bábovka

Cukety se dají schovat do báječných sladkých buchet a chlebíčků. Dodají jim vláčnost i šťavnatost a k tomu dávku vlákniny. Budeme potřebovat - 3 vejce, 2 hrnky cukru, 1 hrnek oleje, 1 lžíce vanilkového cukru, 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety, 2 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce mleté skořice, 1/2 hrnku nasekaných vlašských ořechů (může být i strouhaný kokos) Olej, žloutky,…
Hummus z pečené dýně Zobrazit článek

Hummus z pečené dýně

  Podzim vládne pevnou rukou ... venku se ochladilo. Krásně oranžové dýně jsou všude k dostání ... pojďte si s námi zkusit udělat hummus z dýně. Na 4 porce budeme potřebovat - 800 g cizrny i se šťávou (2 plechovky), 200 g pečené dýně hokaido, 1 polévková lžíce tahini pasty, 2-3 stroužky česneku, olivový olej, sůl, pepř, čili Nejprve si dáme péct dýni. Hokaido se…
Bylinkový steak Zobrazit článek

Bylinkový steak

I když se zdá, že steak už je trochu vyšší level v kuchyni, nemusí to tak být. Chce to jen dobré maso, stopky a pevné nervy nestahovat výkon plotýnky, až budete mít celou kuchyň plnou kouře. Na jednu porci potřebujeme - maso na steak (v tomto případě se jednalo o nízký roštěnec), lžíce olivového oleje, lžíce másla, lžička polotučné hořčice, pár lístků čerstvé máty,…
Rajská omáčka bez zahuštění moukou Zobrazit článek

Rajská omáčka bez zahuštění moukou

Podzim je tu, letním jídlům odzvonilo. Co třeba omáčky ve "zdravější verzi"? Jsme Češi a většina lidí prostě tu naši kuchyni zbožňuje. Rajskou omáčku doma vždy dělám slazenou pouze mrkví. Preferuji rajčátka ze zahrádky (jsou sladší než kupovaná), ale ty nejsou celý rok. Mrkev omáčku zahustí, není tedy potřeba používat mouku. Pokud si nechcete dávat lepkovou přílohu (tedy knedlíky či těstoviny),…
Kvašená zelenina neboli pickles Zobrazit článek

Kvašená zelenina neboli pickles

Kvašená zelenina neboli pickles je známá jako ochránce lidského zdraví. Doma si ji v podstatě může každý připravit kdykoliv během roku. Stačí si vybrat, jakou zeleninu si chcete tímto způsobem připravit, tu nakrájet a dopřát jí ve zvolené nádobě dostatečný čas ke zkvašení. Tímto způsobem lze připravit mrkev, zelí, ředkev či červenou řepu, cibule, čínské zelí, ale může to být i dýně,…
Mrkvový koláček Zobrazit článek

Mrkvový koláček

Existují dva typy lidí. Ti co se jim zelenina v zákuscích příčí a ti kteří ji milují. Já se řadím do druhé skupiny, a když vidím mrkvový koláč ve vitríně kavárny, musí být můj. Jenže jsou chvíle, kdy potřebuji mít větší kontrolu nad tím, jaké složení potravin konzumuji, a pak jde kavárenský koláč stranou. Ani tak ale nemusím truchlit. Skvělý mrkvový koláč je možné i upéct doma. Bez lepku,…
Salát ze syrové červené řepy Zobrazit článek

Salát ze syrové červené řepy

Zprotivila vám školní jídelna červenou řepu? Zkuste tento salát, je jednoduchý, lehký, moderní a může se doladit na více způsobů. Červená řepa je velmi chutná, nízkokalorická zelenina, v tuto roční dobu lehce dostupná. Obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jód, mangan a zinek a má také vysoký obsah vitamínů C a E.  Budeme potřebovat - 2 středně velké…
Domácí balkánský sýr Zobrazit článek

Domácí balkánský sýr

Máte rádi saláty s balkánským sýrem? Někdy se poštěstí koupit dobrý, ale jindy je hodně slaný a nedrolí se jak má, zkrátka není to ono. Zkuste si s námi připravit svůj vlastní. Ten pravý, který se drolí a je plný mléčné chuti, která je slaná tak akorát.    Budeme potřebovat - 250g tvrdého tvarohu, 1 litr vody, 35g soli Vodu svaříme se solí a nálev necháme zcela vychladnout.…
Cuketová polévka Zobrazit článek

Cuketová polévka

Do půl hodiny máte hotovo. Když k tomu zakousnete čerstvé pečivo, ještě lépe chutná kváskový chléb nebo zeleninový koláč, pochutnáte si na zdravém obědě. 2 středně velké cukety, 3 menší mrkve, 2 brambory, 1 cibule, malý kousek čerstvého zázvoru, máslo, strouhaný parmezán Očistěnou cibuli nakrájíme na malé kousky a zpěníme na oleji. Mrkev, cuketu…
Shirataki nudle s tofu, cizrnou a arašídy Zobrazit článek

Shirataki nudle s tofu, cizrnou a arašídy

Většinu surovin budete mít doma. Když si uvaříte půl balíčku cizrny, uděláte z toho 3 druhy jídla, hlávka zelí se také málokdy sní najednou a arašídové máslo (případně kešu máslo), se dneska najde už v každé druhé domácnosti. Na jednu porci budeme potřebovat - 1 velká mrkev, 150g zelí, 2 lžíce shoyu omáčky, 100g cizrny, 1 balení tofu, balení Shirataki…
Banánová zmrzlina Zobrazit článek

Banánová zmrzlina

Venkovní teploty ne a ne klesnout. Pojďte se s námi vnitřně ochladit vynikající zmrzlinou z obyčejného banánu. Bez zbytečného cukru a tuku.  Na 2 kopečky jsou třeba 2 banány. 2 banány nakrájíme na kolečka a dáme do mrazáku. Jakmile jsou kolečka zmražená, dáme do mixéru a mixujeme, dokud není hmota celistvá a krémová. Zmrzlinu můžeme rovnou jíst, ale bude mírně rozteklá. Doporučujeme…
Tvarohový koláč s kokosovo - arašídovou krustou Zobrazit článek

Tvarohový koláč s kokosovo - arašídovou krustou

Kokos, oblíbená ingredience mnoha lidí. Ozkoušejte tento recept. Na pekáček o rozměrech potřebujeme Krusta - 150g kokosových sušenek, 50g arašídů, 1 lžíce kokosového oleje Náplň - 1 měkký tvaroh (kostka v alobalu), 1 polotučný tvaroh, 3 vejce, 20g agáve sirupu Nejprve si vyrobíme krustu. Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozmixujeme v robotu sušenky,…
Rychlá garam masala čočková polévka Zobrazit článek

Rychlá garam masala čočková polévka

Polévka v létě? Proč ne. Polévky jsou velice zdravé a ani v létě bychom na ně neměli zapomínat, protože dodávají tělu důležité látky, vodu i energii. Většina z nich je navíc jednoduchá na přípravu, lehce stravitelná a neobsahuje mnoho kalorií. Na 1 porci potřebujeme:  40g červené čočky, 1 velkou mrkev, 1 rajče, půl lžičky garam masala koření V hrnci…
Tipy na přílohy Zobrazit článek

Tipy na přílohy

Léto patří grilování. Zkusme ale pro jednou obměnit pečivo a nakrájenou zeleninu za fazolový salát nebo salát z blanšírované mrkve. Salát z červených fazolí Na jednu porci potřebujeme - 150g uvařených červených fazolí, 1 rajče, 1 menší šalotku, lžíci vinného octa, sůl Šalotku a rajče nakrájíme na drobno, smícháme s fazolemi, osolíme, přidáme vinný…
Jahodové smoothie s banánem Zobrazit článek

Jahodové smoothie s banánem

Sezóna jahod je v plném proudu. Chcete použít jahody jinak než na dezert? Pojďte ozkoušet neskutečně lahodné a zdravě sladké jahodové smoothie. Má minimum cukru, je plné vitamínů, minerálních látek a také vlákniny.  Potřebovat budeme -  300 g jahod, 2 menší banány (nebo jeden velký), 2 broskve nebo nektarinky a 3 deci mléka (polotučné, mandlové, sojové ... volba je na Vás) Omyté…
Jarní hrášková polévka Zobrazit článek

Jarní hrášková polévka

Našli jste při úklidu mrazáku hrášek? Máme typ na jeho využití. Velice jednoduchý recept na chutnou polévku. 500g mraženého hrášku2 šalotky3 stroužky česneku20 g másla750 ml drůbežího vývaru250 ml 12% smetany4 lžíce zakysané smetanysůl, mletý pepřMražený hrášek necháme povolit. Nasekáme si najemno šalotku a česnek a necháme zesklovatět v hrnci na másle. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu.…
Pomazánka z červené řepy Zobrazit článek

Pomazánka z červené řepy

  Dnešním dnem ztrácí svou vládu "paní zima" a přichází jaro. Pravda, za okny to tak nevypadá. Pojďme do našich domovů přilákat jaro pomazánkou z červené řepy. Řepa je regionální potravina, která obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek – vitamíny, minerály, stopové prvky a antioxidanty. Potřebovat budete : cca 250 g červené řepy 1 měkký tvaroh 1 menší cibule sůl, pepř, popřípadě…
Brokolicové placky Zobrazit článek

Brokolicové placky

K jaru neodmyslitelně patří zelená barva. Proč si ji nedat i na talíř v podobě brokolicových placek?    150 g brokolice (rozebraná na růžičky a přelitá horkou vodou nebo uvařená v páře) 3 vejce 40 g ovesných vloček nebo celozrnné mouky 40 g strouhaného sýra dle chuti Rozmixujeme ovesné vločky na mouku nebo použije mouku celozrnou. Přidáme brokolici, vejce a sýr. Vše umixujeme…
Tvarohová pomazánka s vajíčky Zobrazit článek

Tvarohová pomazánka s vajíčky

 Základem dobré pomazánky je příprava, míchání a možná i hodinka odležení. Získáte tak krémovou konzistenci a lahodnou chuť, která se s kupovanými pomazánkami nedá srovnat. K přípavě využíváme často surovniny v čerstvém stavu, takže nedochází ke ztrátám hodnotných látek při tepelné úpravě. Na větší misku pomazánky potřebujeme250g jemného tvarohu (v alobalu)100g jogurtu1 střední…
Tapiokový pudink Zobrazit článek

Tapiokový pudink

Tapioka je škrob získaný z kořene manioku slisovaný většinou do perliček. Je to skvělý zdroj komplexních sacharidů a v kombinaci s rostlinným mlékem získáme sacharidovou lehce stravitelnou svačinku třeba před cvičením.  Na 3 porce potřebujeme půl šálku tapioky 200 ml kravského/rostlinného mléka 3 lžíce kakaa 2 kostičky 70% čokolády 8g březového cukru Postup přípravy Tapioku…
Rizoto po africku Zobrazit článek

Rizoto po africku

Rizoto lze připravit na spoustu různých způsobů s mnoha různými ingrediencemi. S rajčaty a rajčatovým protlakem jste ho ale ještě určitě nezkoušeli.
Tvarožník - koláč bez mouky Zobrazit článek

Tvarožník - koláč bez mouky

Tento koláč je skvělý v tom, že je celý upečený převážně z tvarohu, vajec a třtinového cukru, takže nejenom že si výtečně pochutnáte, ale zároveň doplníte i slušnou dávku bílkovin. A kdo by chtěl ještě dietnější variantu, může si dát o něco méně třtinového cukru, či ho nahradit jiným sladidlem.