Blog

Vybrané články

Játra se sušenými rajčaty Zobrazit článek

Játra se sušenými rajčaty

Máte rádi játra? Jsou zdrojem mnoha vitamínů, například A, B, B12,  ale také zinku, železa, chromu a mědi  a také bílkovin. Napomáhají třeba i správnému fungování nerovového systému. Měly by proto být pravidelně součástí jídelníčku každého z nás. Ozkoušejte játra se sušenými rajčaty. Na jednu porci potřebujeme - 150g krůtích jater, 1,5 lžíce másla ½ střední cibule nakrájené na…
Jahodové smoothie s banánem Zobrazit článek

Jahodové smoothie s banánem

Sezóna jahod je v plném proudu. Chcete použít jahody jinak než na dezert? Pojďte ozkoušet neskutečně lahodné a zdravě sladké jahodové smoothie. Má minimum cukru, je plné vitamínů, minerálních látek a také vlákniny.  Potřebovat budeme -  300 g jahod, 2 menší banány (nebo jeden velký), 2 broskve nebo nektarinky a 3 deci mléka (polotučné, mandlové, sojové ... volba je na Vás) Omyté…
Bramborové knedlíky s makovým přelivem Zobrazit článek

Bramborové knedlíky s makovým přelivem

Bramborové knedlíky ve fitness verzi, když máte chuť na knedlíky. Chcete si dát chutné a nutričně vyvážené jídlo a nechcete porušit režim. Na 2 porce budeme potřebovat Knedlíky - 150g brambor, uvařených ve slupce, oloupaných 40g kukuřičné krupice, 20g kokosové mouky 1 vejce, sůl, ovoce na plnění (švestky) hladká celozrnná mouka na podsypání Přeliv - 40g máku, 50g…
Pečené zelí Zobrazit článek

Pečené zelí

  Když omrzí klasické vařené a dušené verze zeleniny, přichází na řadu trouba. Pečené zelí je šťavnaté a příjemná změna oproti dušené verzi. Kopr ve výsledku není ani cítit, přidá zelí jen lehkou nasládlost. Na jednu porci potřebujeme: 250g zelí nakrájeného na tenké proužky ¼ lžičky hořčičného semínka, ¼ lžičky pepře lžičku sušeného kopru, sůl 1 lžíce panenského…
Celozrnné těstoviny se zelím, uzeným tofu a cizrnou Zobrazit článek

Celozrnné těstoviny se zelím, uzeným tofu a cizrnou

Zeleninová jídla mají ohromnou výhodu, i přes velkou porci má jídlo relativně nízkou energetickou hodnotu, ale dostatek základních živin, aby zasytilo. Na jednu porci potřebujeme: 150g zelí 2 mrkve, 1 balení uzeného tofu 100g uvařené cizrny, 80g celozrnných těstovin lžička panenského slunečnicového oleje lžička lahůdkového droždí, kmín, sůl Do hrnce dáme vařit vodu na…
Pesto z medvědího česneku Zobrazit článek

Pesto z medvědího česneku

Medvědí česnek je bylina, které právě končí sezóna. Pokud ještě máte možnost sehnat, tak si vyrobte pesto, které v lednici vydrží i měsíce. Pesto se dá mnohostranně využít. Stačí přidat 2-3 lžíce do uvařených těstovin či rizota nebo do uvařené polévky, do zeleninového salátu a třeba i luštěnin. Co je třeba? 150 g medvědího česneku, 10 g nejlépe himalájské soli, 100 ml dobrého rostlinného oleje,…
Domácí müsli Zobrazit článek

Domácí müsli

Proč si udělat doma vlastní müsli k snídani? Protože má dostatek potřebných tůků z ořechů a semínek a oslazené jen medem a hořkou čokoládou nebo sušeným ovocem.   Budeme potřebovat 200g vloček, 60g másla, 2 lžíce medu, 120g ořechů a semínek (vyberte jaké máte rádi - lískové, vlašské, mandle, kešu, para, slunečnicová, dýňová a lněná semínka), 50g hořké čokolády nad…
Medvědí česnek v oleji Zobrazit článek

Medvědí česnek v oleji

Medvědí česnek se stal v poslední době velmi módní záležitostí. Má velmi zřetelnou chuť a vůni,  je vydatným zdrojem vitamínu C, je to přírodní antioxidant, pomáhá snižovat krevní tlak atd. a ještě je neuvěřitelně snadný na zpracování.Všechny části medvědího česneku jsou jedlé – listy, květy i drobné cibulky. Jeho aroma se mění v průběhu sezóny a v našich podmínkách…
Jarní hrášková polévka Zobrazit článek

Jarní hrášková polévka

Našli jste při úklidu mrazáku hrášek? Máme typ na jeho využití. Velice jednoduchý recept na chutnou polévku. 500g mraženého hrášku2 šalotky3 stroužky česneku20 g másla750 ml drůbežího vývaru250 ml 12% smetany4 lžíce zakysané smetanysůl, mletý pepřMražený hrášek necháme povolit. Nasekáme si najemno šalotku a česnek a necháme zesklovatět v hrnci na másle. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu.…
Jahodová svačinka Zobrazit článek

Jahodová svačinka

Všimli jste si, že se v prodeji objevily jahody? Připravte si doma výbornou svačinku. Budete potřebovat: cca 300g, nepražené kešu 130g, polévkovou lžíci lecitinu (nemusíte), 3 kávové lžičky chia semínek, 2 polévkové lžíce šťávy z citrónu,  3 kávové lžičky kokosového oleje. Do mixeru dáme nejdříve kešu, které rozmixujeme na prach. Přidáme všechny suroviny uvedené výše. Pár jahod si…
Banánový chlebíček z beránkové formy Zobrazit článek

Banánový chlebíček z beránkové formy

Na chlebíček jsou nejlepší velmi zralé banány, které mají drobné černé tečky. Takový banán je sladký a není potřeba žádné další sladidlo. Potřebné ingredience na menší beránkovou formu: 150g celozrnné mouky 3 zralé banány 1 vejce 100ml mléka nebo 150g jogurtu ½ lžičky sody ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů ½ lžičky skořice Troubu předehřejeme na 180°C. V jedné míse smícháme všechny…
Pomazánka z červené řepy Zobrazit článek

Pomazánka z červené řepy

  Dnešním dnem ztrácí svou vládu "paní zima" a přichází jaro. Pravda, za okny to tak nevypadá. Pojďme do našich domovů přilákat jaro pomazánkou z červené řepy. Řepa je regionální potravina, která obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek – vitamíny, minerály, stopové prvky a antioxidanty. Potřebovat budete : cca 250 g červené řepy 1 měkký tvaroh 1 menší cibule sůl, pepř, popřípadě…
Brokolicové placky Zobrazit článek

Brokolicové placky

K jaru neodmyslitelně patří zelená barva. Proč si ji nedat i na talíř v podobě brokolicových placek?    150 g brokolice (rozebraná na růžičky a přelitá horkou vodou nebo uvařená v páře) 3 vejce 40 g ovesných vloček nebo celozrnné mouky 40 g strouhaného sýra dle chuti Rozmixujeme ovesné vločky na mouku nebo použije mouku celozrnou. Přidáme brokolici, vejce a sýr. Vše umixujeme…
Tvarohová pomazánka s vajíčky Zobrazit článek

Tvarohová pomazánka s vajíčky

 Základem dobré pomazánky je příprava, míchání a možná i hodinka odležení. Získáte tak krémovou konzistenci a lahodnou chuť, která se s kupovanými pomazánkami nedá srovnat. K přípavě využíváme často surovniny v čerstvém stavu, takže nedochází ke ztrátám hodnotných látek při tepelné úpravě. Na větší misku pomazánky potřebujeme250g jemného tvarohu (v alobalu)100g jogurtu1 střední…
Výhřez meziobratlové ploténky Zobrazit článek

Výhřez meziobratlové ploténky

Meziobratlová ploténka je útvar nacházející se mezi obratli a funguje jako tlumič nárazů, které vznikají při různých pohybových aktivitách. Ploténka je stavěná tak, že nejvíce je odolná vůči krátkodobému svislému zatížení. Hůře odolává déletrvajícímu statickému zatížení
Osteoporóza Zobrazit článek

Osteoporóza

Osteoporóza je onemocnění charakterizované úbytkem objemu kostní hmoty a narušením vnitřní stavby kosti. To vede ke zvýšené křehkosti kosti, a tím pádem i ke zvýšenému riziku vzniku zlomenin – někdy i při působení minimální síly.
Osteoartróza Zobrazit článek

Osteoartróza

Pojem osteoartróza zahrnuje poměrně různorodou skupinu chorob, pro které je charakteristické rozvolňování a ztenčování kloubní chrupavky, remodelace kosti na okrajových plochách kloubu a sekundárně pak i zánětlivé změny (viz. zjednodušený obrázek).
Falafel Zobrazit článek

Falafel

Falafel se řadí mezi tradiční jídla Blízkého východu. Jedná se o kuličky nebo placky z cizrny, které se následně fritují – to je sice chuťově atraktivní, ale těžce stravitelné.
Syndrom iliotibiálního traktu Zobrazit článek

Syndrom iliotibiálního traktu

Rádi běháte, jezdíte na kole nebo na bruslích, ale po skončení aktivity nebo v průběhu ní vás bolí zevní část kolene? Pak byste měli zpozornět, protože vás možná trápí syndrom iliotibiálního traktu.
Brániční dýchání Zobrazit článek

Brániční dýchání

Brániční dýchání je označení pro stereotyp dechu, při kterém je výrazně aktivní bránice jakožto hlavní nádechový sval. Bránice ovšem není jen nádechový sval, ale je to také významný sval posturální, to znamená, že pomáhá udržovat vzpřímené držení těla ve stoji i v sedu.
Kineziotaping ve sportu Zobrazit článek

Kineziotaping ve sportu

Kineziotaping ve sportu Ve sportovním životě se nám často přihodí nějaký ten drobný úraz, kvůli kterému ovšem nechceme přestat trénovat. Řešením v takových případech může být kineziotaping neboli tejpování.
Voňavé hovězí v passatě Zobrazit článek

Voňavé hovězí v passatě

Během každodenního shonu se hodí každý minuta ušetřeného času. Proto moje nejoblíbenější úprava masa je zavření do papiňáku. Takže zde je verze na hovězí, které voní po bylinkách, ladí skvěle s těstovinami, je nenáročné na přípravu a poměrně rychlé, pokud vlastníte papiňák. Na 2 porce budeme potřebovat 400g hovězího masa 200g passaty 3 stroužky česneku 3 větvičky čerstvého tymiánu větvičku…
Impingement syndrom Zobrazit článek

Impingement syndrom

Pojem impingement syndrom označuje poškození měkkých tkání (vazů, úponových šlach a tíhových váčků) v subakromiálním prostoru, což je prostor pod nadpažkem (acromion) lopatky a vazem (lig. coracoacromiale) probíhajícím od nadpažku po hákovitý výběžek lopatky (processus coracoideus scapulae), viz. obrázek.